Aina blogi

AinaBlog

Haluatko saada uutiset ja tiedotteet sähköpostiisi?

Tuoreimmat

Työkonetta hankkiessa kannattaa tutustua tarkemmin läppärin ominaisuuksiin – mikä riittää peruskäyttäjälle kotikäytössä, ei välttämättä riitä alkuunkaan vaikkapa koodarin tarpeisiin! Blogistamme löydät vinkkejä siihen, mitä kannattaa pitää mielessä työläppärin hankinnassa.

Muutama vinkki heti alkuun:

 • Vältä muutaman sadan euron tietokoneita – ne varmastikin riittävät hyvin vapaa-ajan surffailuun, mutta teho ei välttämättä riitä yrityskäyttöön
 • Tyypillisesti it-laitteen elinkaaren kustannuksista 80 % muodostuu elinkaaren aikana, ja ainoastaan 20 % kilpailutus- ja hankintavaihteessa
 • Sopivilla laitteilla ilman häiriöitä sujuvasti työskentelevä työntekijä on mitatusti myös tyytyväisempi ja motivoituneempi
 • Pyydä hankintavaiheessa kauppiaalta tarjous ja vinkkejä sopivasta laitekokoonpanosta
 • Jos yritys hankkii koko henkilökunnalleen samaa laitemerkkiä tai mallia, helpottuu laitteiden ylläpito ja etätuki.

Kartoita tietokoneelta vaadittavat ominaisuudet

 • tarvitaanko kannettava tietokone vai ns. pöytätietokone
 • mikäli tietokone tulee pelkästään netissä surffailuun sekä uutisten ja sähköpostien lukemiseen, ei sen tarvitse olla markkinoiden nopein ja paras
 • onko järeitä ohjelmistoja käytössä, jotka vaativat koneelta hyvän suorituskyvyn (näytönohjain, muistiominaisuudet, SSD-massamuisti, prosessori, jne.)
 • pitääkö tietokonetta kuljettaa usein mukana (koneen koko ja paino)
 • näytön koko ja resoluutio
 • tarvitaanko kosketusnäyttö
 • liittimien määrä (USB, VGA, HDMI, Ethernet LAN)
 • tarvitaanko mobiilivalmiutta (4G/LTE)
 • mikä käyttöjärjestelmä/versio tarvitaan (onko käytössä erikoisohjelmia, jotka vaativat jonkun määrätyn käyttöjärjestelmän) Windows vai Omppu?
 • tarvitaanko DVD-asemaa
 • akun kestovaatimukset
 • saako konemalliin lisätakuun (3Y Onsite)

iStock-474667786 (1)

Eri komponenttien tehtävät tietokoneessa

Näytönohjain

Näytönohjaimen tehtävänä on graafisten elementtien piirtäminen näytölle. Näytönohjaimen ydin on grafiikkaprosessori (GPU), joka muistuttaa tietokoneen suoritinta (CPU). Lisäksi näytönohjain sisältää useimmiten grafiikkaprosessorin käyttöön varattua muistia. Näytönohjain vaikuttaa olennaisesti kannettavan suorituskykyyn ajettaessa raskaita 3D-sovelluksia, kuten pelejä tai 3D-mallinnusohjelmia.

Jos olet hankkimassa kannettavaa peruskäyttöön, eli esimerkiksi tekstinkäsittelyyn, nettiselailuun ja muuhun "jokapäiväiseen käyttöön", ei näytönohjaimella ole käytännön merkitystä, eli kaikki nykyisistä kannettavista löytyvät näytönohjaimet riittävät hyvin tällaiseen tarpeeseen.

Kiintolevy

Kiintolevy on tietokoneen massamuisti eli tietovarasto. Sinne tallennetaan käyttöjärjestelmän, sovellusohjelmien ja pelien lisäksi käyttäjien omat tiedostot: valokuvat, musiikki, videoleikkeet, tekstidokumentit ja kaikki muu. Satunnaisessa käytössä kiintolevyn hitaus ei ole merkittävä haitta.

Nykyaikaisen pc:n ensisijaiseksi massamuistiksi kannattaa ehdottomasti valita SSD-levy, joka nopeuttaa huomattavasti käyttöjärjestelmän ja ohjelmistojen käytettävyyttä nopeiden kirjoitus ja lukuominaisuuksien avulla.

Keskusmuisti (RAM)

Keskusmuisti on suorittimen eli prosessorin ohella tärkein kannettavan yleiseen suorituskykyyn vaikuttava tekijä. Keskusmuistilla tarkoitetaan koneen käyttömuistia, johon tallennetaan tietoja koneen käytön aikana

Keskusmuistin eli RAM-muistin valinta on nykyisin helppoa: uudet emolevyt hyväksyvät lähes yksinomaan DDR4-muistia. Suosittelisin hankkimaan vähintään 8 gigatavun keskusmuistilla varustetun laitteen.

Emolevy

Emolevy on tietokoneen keskeinen piirilevy, johon tietokoneen muut osat kiinnitetään, ja jonka avulla muut osat kommunikoivat. Emolevyn tarkoitus on olla runkona kaikelle komponenttien kommunikoinnille keskenään.

Tehokoneissa on laadukkaat emolevyt, joten kannettavissa tietokoneissa ei kannata käyttää liika aikaa emolevyn ominaisuuksiin.

01_Mobiilivaihde_880620212.jpg

Suoritin eli prosessori

Suoritin tai prosessori (engl. Central Processing Unit eli CPU) on tietokoneen osa – kuin tietokoneen aivot – joka suorittaa tietokoneohjelman sisältämiä konekielisiä käskyjä.

Suoritin komeilee lähes aina pc:n ominaisuuslistauksen kärjessä, vaikka sen tarkan mallin merkitys pc:n suorituskyvyssä ei aina ole kovinkaan suuri.

Tehokasta suoritinta tarvitaan erityisesti tietokoneen raskaammassa käytössä, kuten pelaamisessa tai vaikka isojen kuvatiedostojen ja videon muokkauksessa. Internetin selaamiseen ja tekstinkäsittelyyn riittää mainiosti vaatimattomampikin suoritin. Kannettaviin tietokoneisiin on saatavilla useita eri mallisia suorittimia. Valtaosa kannettavista käyttää joko AMD:n tai Intelin (Core) valmistamaa suoritinta. Kummaltakin valmistajalta on lisäksi saatavilla useita eri malleja omista suorittimistaan.

Vaativat hyötykäyttäjät pärjäävät erinomaisesti lähes millä tahansa Core i5 tai Corei7:lla/AMD A-sarja. Perushyötykäytössä riittää hyvin Core i3/AMD E-sarja.

Näyttö

13-tuumaiset kannettavat ovat riittävän pieniä, jotta niiden kantaminen on helppoa, mutta toisaalta myös riittävän suuria, jotta niiden tehot ja käytettävyys ovat samalla tasolla suurempien kannettavien kanssa.

15,6-tuumaiset kannettavat ovat edelleen suosituin kokoluokka ja ne sopivatkin hyvin kotikäyttöön, kun konetta ei siirrellä jatkuvasti. 15,6-tuumainen näyttö on myös riittävän iso, mikäli kannettavaa tietokonetta käytetään esimerkiksi elokuvien ja videoiden katseluun.

17,3-tuumainen kannettava sopii erinomaisesti pöytäkoneen korvikkeeksi sen suuren näytön vuoksi. Kone sopii erinomaisesti myös tehokäyttöön, koska suureen runkoon saadaan tarvittaessa mahdutettua parhaimmat ja tehokkaimmat komponentit ilman, että koneen käyttölämpötila nousee liikaa.

Kannettavan tietokoneen näytön koko ei suoraan kerro kuinka hyvä näyttö koneessa on, vaan näytön tarkkuus, katselukulmat sekä valovoima vaihtelevat paljonkin eri mallien välillä. Tarkemmasta näytöstä on hyötyä esimerkiksi graafista työtä tehtäessä. Näyttöjen tarkkuus vaihtelee hieman yli HD ready -tasoisesta tarkkuudesta aina lähes neljä kertaa Full HD -näyttöä tarkempiin Retina-näyttöihin.

headset

Lisäksi vielä muutama vinkki, joiden avulla helpotat työskentelyäsi:

 • takuulaajennus, joka kattaa huollot paikan päällä asiakkaalla
 • lisänäyttö läppärille
 • erillinen ergonominen näppäimistö ja hiiri
 • sankaluurit
 • telakka
 • varmuuskopiointi

Autan mielelläni erilaisissa läppärien ja muiden toimistotarvikkeiden hankinnassa! Voit tutustua tuotteisiin uudistuneessa verkkokaupassamme!

Verkkokauppaan 

Juha Merisalo

Haluatko uutiset ja tiedotteet sähköpostiisi?

Tuoreimmat
artikkelit

Hyvää joulua ja menestystä vuodelle 2019!
Lue lisää >
AinaComista Telia Communication
Lue lisää >
Roaming-hintamme muuttuvat 1.1.2019 – huoletonta surffausta suosituissa matkakohteissa
Lue lisää >