Aina blogi

AinaBlog

Haluatko saada uutiset ja tiedotteet sähköpostiisi?

Tuoreimmat

LTE, 4G NB-IOT, LoRa, SigFox, … kuka nostaa kätensä välittömästi pystyyn ja kertoo, mitä edellä mainitut lyhenteet tarkoittavat ja mitä niillä voi liiketoiminnassaan saavuttaa?

Helpottaaksemme IoT-hankkeissa seikkailijaa kokosimme tähän tiiviin katsauksen mitä IoT- tiedonsiirtomarkkinat tällä hetkellä tarjoavat.

Matkapuhelinverkkoon perustuvat tekniikat

Normaali GSM-liittymä (LTE, 3G, 2G) on tyypillisin ratkaisu IoT-laitteiden tiedonsiirtoon. Matkapuhelinverkko tarjoaa ”yleispätevän” mahdollisuuden IoT- ratkaisujen tiedonsiirtoon. Parhaimmillaan se on, kun tarve on nopeaan, reaaliaikaiseen, suuriakin tietomääriä sisältävän tiedon välittämiseen. Toistaiseksi se on myös lyömätön vaihtoehto IoT-laitteisiin ja -antureihin, jotka on sijoitettu liikkuviin kohteisiin. Kansainväliset roaming-sopimukset mahdollistavat palvelun toimivuuden lähes kaikkialla maailmassa.

NB-IoT (NarrowBand IoT) on LPWAN-radioteknologiaan perustuva 3GPP:n luoma 4G-mobiilistandardi, joka mahdollistaa sekin IoT-laitteiden tiedonsiirron matkapuhelinverkkoa hyväksi käyttäen.

Perinteiseen matkapuhelinverkkoon verrattuna NB-IoT toimii kapealla taajuusalueella ja se soveltuu siksi erityisesti pienten tietomäärien tiedonsiirtoon.

NB-IoT:in erityinen ominaisuus on sen kyky siirtyä lepotilaan, kun yhteyttä ei käytetä. Tämä ominaisuus säästää erityisesti akku- ja paristokäyttöisiä IoT-laitteita ja pidentää niiden käyttöikää merkittävästi. Parhaimmillaan laitteille luvataan yli kymmenenkin vuoden akunkestoja. Tämä on erityisen tärkeää kohteissa, jonne sähkön saaminen on mahdotonta tai laiteasennukset tehdään pääsyltään erityisen haastavissa olosuhteissa.

Haluatko tietää enemmän IoT:sta?

Tilaa IoT-opas >>

NB-IoT on toistaiseksi pilotointivaiheessa ja ensimmäisiä laajemman mittakaavan kaupallisia toteutuksia Suomessa odotetaan julkistettavan vuoden 2018 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Palvelun sujuva kansainvälinen käyttö on myös toistaiseksi epävarmaa sillä kansallisten matkapuhelinverkkojen päivitys NB-IoT kelpoiseksi on paikallisten teleoperaattoreiden käsissä.

Erillisverkkotekniikat

LoRa tai LoRaWAN (Low Power Wide Area Network) on Lora Alliancen standardoima ratkaisu. Se perustuu omaan vapailla taajuusalueilla toimivaan tukiasemaverkkoonsa; se ei siis ole sidottu yleisiin teleoperaattoreiden hallinnoimiin matkapuhelinverkkoihin.

LoRa-laitteet toimivat omassa verkossaan erillään internetistä eivätkä käytä internetistä tuttua IP-protokollaa.

LoRa-verkon salausmekanismi perustuu laitteissa, sovelluksissa ja LoRa-verkossa oleviin yksilöllisiin salausavaimiin. Näin taataan turvallinen tiedonsiirto anturien ja palvelimen välillä. LoRa-teknologian etu muihin verrattuna on sen hyvä radiokuuluvuus pitkilläkin etäisyyksillä ja IoT-laitteiden tehon tarve pysyy alhaisena. Käyttökohteet ovatkin saman tyyppisiä kuin NB-IoT:ssa eli se soveltuu hyvin akku- tai paristokäyttöisiin antureihin, joiden tiedonsiirtosykli ei ole niin tiheää ja tietomäärät vähäisiä.

SigFox on ranskalainen yritys, joka on luonut NB-IoT ja LoRa  -tyyppisen tekniikan tiedonsiirtoon. SigFox perustuu myös matalataajuuksisiin radioaaltoihin ja se käyttää ISM-taajuusaluetta, joka on maailmanlaajuinen radiokaista teolliseen käyttöön. Sigfoxin tietoturva on toteutettu samalla tavoin kuten LoRassa.

SigFox-tekniikkaan perustuva verkko kattaa tällä hetkellä Suomessa pääasiassa isompien kaupunkien alueet.

Suomen ulkopuolella palvelu on käytettävissä 30 eri maassa.

IoT_mita_missa_milloin.jpg

Mikä IoT-tekniikka kannattaa valita?

Matkapuhelinverkkoon ja erillisiin IoT-verkkoihin perustuvaa tiedonsiirtoa vertailtaessa merkittävin tekijä lienee tiedonsiirron nopeuden ja määrän tarve. Mikäli halutaan siirtää suhteellisesti isoja määriä tietoa ja nopeasti, valinta on matkapuhelinverkossa toimiva normaali GSM-liittymä. Myös tarve saada dataa liikkuvasta kohteesta ja jopa maailmanlaajuisesti, tukee matkapuhelinverkkoon perustuvan tiedonsiirron valintaa. Mikäli taas tiedonsiirron tarve on hyvin vähäinen ja laitetta, josta tietoa kerätään, ei juurikaan liikutella, valinta voi olla matkapuhelinverkossa toimiva NB-IoT tai erillisverkkoihin perustuva tiedonsiirtoratkaisu. Toinen huomioitava seikka on se, että erilliset IoT-verkot perustuvat omiin laitteisiin ja antureihin ja ne eivät välttämättä sovellu haluttuun käyttökohteeseen.

Markus @ AinaCom

AinaCom IoT-myynti
p. 075 755 6000
iot@aina.fi

Lue lisää Aina IoT -palveluistamme! 

admin

Haluatko uutiset ja tiedotteet sähköpostiisi?

Tuoreimmat
artikkelit

AinaComista Telia Communication
Lue lisää >
Roaming-hintamme muuttuvat 1.1.2019 – huoletonta surffausta suosituissa matkakohteissa
Lue lisää >
AinaCom osaksi Telia-perhettä – AinaComille ja AinaPaylle uusi toimitusjohtaja
Lue lisää >